Kezdjük marhasággal a 2010-et:
ha már marhaság, akkor oroszok:)
A Stroganovok, mert hogy így írják a nevüket nemcirilül, egy kereskedelemből és sópárlásból, no meg a Rettegett Ivántól 1558-ban kapott Urál vidéki földekből éltek nem rosszul. Saját jogú adókat szedtek és az akkori időszakhoz méltón zsigerelték ki a kizsigerelhető jónépet.
A Stroganov palota
Egészen biztosan nagy jelentősége van, hogy a marhának milyen részéből fogjuk elkészíteni az ételt, de vallom, hogy minden részéből lehet finom (minden része alatt a húsokat értem).
Tehát a cím szándékosan nem bélszínt jelöl, bár kétség kívül, a legomlósabb, amit marhából nyerhetünk.
Stroganoff marha
Hozzávalók:
- 70dkg marha
- 1 fej vöröshagyma
- 50 dkg csiperke /vagy ha már Stroganoff-nak írtuk franciásan akkor champignon/
- 3dl tejszín
- 3-4 savanyú uborka (mérettől függően)
- 1 dl száraz fehér bor, vagy pezsgő
- só, bors, olaj
- liszt, ha akarod:)
- paradicsompüré, ha akarod:)
Elkészítés:
A kezdeti "hagymát üvegesre pirítjuk" dolgot hátrébb kell sorolnunk ennél az ételnél. A marhával kezdünk. Egy kicsit informatikusos-folyamatábrásnak tudnám lerajzolni az étel elkészítésének módját, azaz:
Vegyük a húst, vágjuk kicsi csíkokra és forgassuk meg lisztben / vagy nem, tetszőleges.
Aztán forró olajon süssünk neki kérget, sózzuk, borsozzuk.
Amennyiben sehol nem látunk vért, mindenhol szép barna az összes kis csík, akkor vegyük le a tűzről és tegyük félre. Erre, mármint az elősütésre azért van szükség, hogy később ne törjük péppé az összes gombát, illetve kevésbé szárad ki a hús az így kapott kéreggel.
Most jön a hagymás szertartás: apróra vágjuk és olajon üvegesre pirítjuk.
Erre jöhet vissza a /és itt jön megint egy kis folyamatábrás rész:/
- a hús
- a gombának egy része, illetve, ha felhasználjuk a megtisztított szárát, akkor annak szeletei és ezzel keverjük össze az evőkanálnyi paradicsompürénket és ehhez jön a hús
Szóval, van egy paradicsomos, vagy nem paradicsomos hús, erre jön az ételben nélkülözhetetlen bor, vagy esetemben pezsgő. Stílusos lehet egy kis orosz sampanszkoje használata;)
Ha a hozzáadott alkoholunk is felforrt, akkor jöhetnek a felszeletelt gombafejek. A szeletek legyenek vékony 3-4 miliméteresek, de hosszúak, hiszen úgy is törnek még a kavargatás alatt. Keverjük össze rendesen, hogy minden szelet gomba kapjon a keletkezett szaftból, ekkor jöhet hozzá a karikára szeletelt, vagy csíkokra vágott uborka majd az egészre a tejszín.
Ezek után nincs más dolgunk mint készre főzni az ételt.
Szándékosan nem írok időtartamot, hiszen nem neveztem meg húst sem.
Jó étvágyat!