Egészen biztos, hogy mindenkinek van olyan tapasztalata, hogy a mai kenyerek nem mindig olyanok mint 10-15 évvel ezelőtt.
Nos, erre két magyarázat lehet:
- az 1999-ben, vagy azelőtt sütött kenyerek mára jóesetben elporladtak, vagy megkövültek, fogyasztásuk még kivételes esetben, "geronto-gasztro" mániában szenvedőknek sem ajánlott
- olcsó, gyenge minőségű és különböző adalékanyagokkal felpuffasztott terméket vásárolt
A fenti problémákat orvoslására osztom meg veletek a kedvenc kenyér alapreceptem.
"Fehér" kenyér
Hozzávalók:
- 600 g liszt (én BL-55-öst használok a szakirodalomban előírt BL-80 helyett /ezért van idézőjelben a címben a "fehér" szó/)
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 1 csomag szárított élesztő
- 300 ml langyos víz
- 1 evőkanál olaj
- 1 evőkanál tej (a végén)
Ha ismét a szakirodalomra hagyatkozunk, akkor a lisztet természetesen szitálni kell, de mivel /mint említettem már valahol/ nem vagyok szakács, így én nem töltöm ezzel az időt. :)
Tehát,
a helyes időgazdálkodást figyelembe véve a következőképpen járjunk el:
A víz legyen langyos, ebben kell feloldani a cukrot (így gyorsabb és az élesztő is hamarabb felfut). Amikor már nem látszanak a cukorkristályok, akkor kell belekeverni a tasakos élesztőt, majd az olajat és ezt félre is tehetjük.
Egy nagy tálba mérjük bele a lisztet, ügyelve a tál méretére, mivel később ebben fogunk dagasztani, célszerű nagy méretűt választani.
Ja és a só is a liszthez kerül.
Amikor ez megvan, akkor lassan hozzá lehet adni a félrerakott, azóta kicsit felfutott élesztős vizet.
Nekem általában 10-15 perc elég, hogy kézzel hólyagosra dagasszam, a titka csak annyi, hogy a vizet egyszerre öntsük bele, NE KIS ADAGOKBAN!
A dagasztott tésztát fedjük le és meleg helyen kb. 45 percig hagyjuk kelni. Ideális, ha a sütőben van kelesztő program ami 30-35 C fokon tartja a készüléket.
Amikor ez megvolt, még 2-3 percig kell dagasztani.
ÖSSZE FOG ESNI! NEM KELL PÁNIKOLNI!
A második dagasztás után mehet a kilisztezett tepsibe és vissza a sütőbe.
Fontos, hogy még hagyjuk így kb 10 percig kelni és csak azután kapcsoljuk be a sütést.
180 fokon 50 percig kell sülnie.
Ekkor kell a tej, amihez egy kis vizet keverhetünk. Ezzel kell átkenni a tetejét és ettől olyan igazi barna és ropogós lesz.
Még kb 10 percre kell visszatenni a sütőbe, ahogy aranybarna lesz a teteje, már kész is.
Tipp: Soha ne forrón szeleteljük.
WSz